Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο ναυτιλίας “2nd Maritime Trends Conference” που διοργάνωσε ο ταξιδιωτικός οργανισμός Marine Tours

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2nd Maritime Trends Conference, το οποίο διοργανώθηκε στις 10 Μαΐου 2014, από τον κορυφαίο ταξιδιωτικό οργανισμό MarineTours.

Το συνέδριο με τίτλο “Trends in Crew Management” είχε στόχο του την ενημέρωση των στελεχών της Ναυτιλίας σχετικά με τα σύγχρονα πρότυπα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της Ναυτιλίας.

Το θεσμό τίμησαν με την παρουσία τους περισσότερα από 200 στελέχη απο 80 ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και πλήθος διακεκριμένων εκπροσώπων της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας.

Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του συνεδρίου καθώς και οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών οδήγησαν σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα αλλά και σε γόνιμους προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της ναυτιλίας.

Στα πλαίσια του πρώτου πάνελ του συνεδρίου, με ομιλητές τους John Pahoulis, CEO at MEGACHART INC και Marios Koskinas, Director of Doric Seaside Tankers, αναπτυχθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της μεταφοράς εμπορευμάτων και ξηρού φορτίου καθώς και οι εξελίξεις στην αγορά των δεξαμενόπλοιων. Στον πυρήνα των συνομιλιών βρισκόταν η διαπίστωση της δυσαρμονίας μεταξύ της ζήτησης της μεταφοράς φορτίων και της αυξανόμενης προσφοράς χωρητικότητας των πλοίων, η οποία οδηγεί στο φαινόμενο υπερπροσφοράς των πλοίων με δυσμενείς συνέπειες για τη ναυλαγορά.

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον θέμα του συνεδρίου αποτέλεσε επίσης το φαινόμενο της πειρατείας, το οποίο αναπτύχθηκε από τουςAntonios Papaioannou, Rear Admiral H.N (Ret) και Georgios Kiourktsoglou, Part Time Lecturer & Ph.D. Candidate at the University of Greenwich. Κατά τους ομιλητές, πρόκειται για πολυδιάστατο ζήτημα με πολιτικές αλλά και κοινωνικές πτυχές, το οποίο καταδυναστεύει όλο και περισσότερο τη σύγχρονη ναυτιλία, επιβάλλοντας την αύξηση των δαπανών σχετικά με την προστασία προσωπικού και πλοίων καθώς και την αύξηση του κόστους εκπαίδευσης πληρωμάτων πάνω σε μεθόδους πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

 Στα πλαίσια του τελευταίου πάνελ, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθουν από τον Theodore Chouliaras, President of the Shipping Finance Consultants UPMARITIME LONDON Ltd, σχετικά με την επιρροή των εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων στο μισθολογικό κόστος διαχείρισης των πληρωμάτων. Ο ομιλητής επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μεσο-μακροπρόθεσμα τα κόστη πληρωμάτων θα παραμείνουν σταθερά ανοδικά, ασχέτως της αύξησης ή μείωσης της προσφοράς των πλοίων.

Στο ίδιο πάνελ, ο διακεκριμένος επιστήμων , Dr. Kevin McSweeney, Manager of the Safety & Human Factors Group at American Bureau of Shipping, πραγματεύτηκε τις Συνθήκες Διαμονής και Ενδιαίτησης Πληρώματος εν Πλω, δίδοντας έμφαση στους νέους κανόνες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της MLC με στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των ναυτικών. Χαρακτηριστική ήταν η διαπίστωσή του ότι οι εν λόγω κανονισμοί μπορούν να επιδράσουν στο μείζον ζήτημα της υπερπροσφοράς πλοίων, αφού θα αναγκάσουν μέρος των παλαιοτέρων αυτών να αποχωρήσουν από την ναυτιλιακή αγορά.

Το συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με την ομιλία της Dr. M. Papaioannou, DNVGL’s Maritime Academy Hellas, με αντικείμενο την διαποίκιλση των πληρωμάτων, αναπτύσσοντας τη σημαντικότητα του ανθρώπινου δυναμικού ως παράγων ασφάλειας και ομαλότητας στην λειτουργία του πλοίου και αναλύοντας τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης και άρτιας ενημέρωσης των πληρωμάτων.

Σημαντική στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η κλήρωση που έλαβε χώρα με αντικείμενο την υποτροφία για την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “MA in Shipping ” στο BCA Οικονομικό Κολέγιο Αθηνών. Νικητής της κληρώσεως αναδειχθηκε στέλεχος της εταιρείας “Eurotank Maritime Management”.